In memoriam George Carlin

 2008.06.23. 22:35

71 éves korában szívelégtelenségben elhunyt George Carlin. George Denis Patrick Carlin (1937-2008), Grammy-díjas komikus és színész volt.

Igazi tabudöntögető volt, hihetetlen iróniával fordult a politika, vallás felé. Zseniális nyelvi fordulatokkal színezte azt a fekete humort, amely világhírűvé tette.

Munkásságát 1956-ban kezdte, de igazán híres 1978-ban lett; a  Seven Dirty Words c. fellépését az amerikai ORTT (FCC) döntése értelmében nem sugározhatták, valamint le is tartóztatták Carlint. Ekkorra tehető közismertsége kezdete is. Carlint nem hatotta meg a döntés, folytatta tovább (meredeken felfelé ívelő) karrierjét.

A 70-es években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az akkor megszokott öltönyös-jólfésült komédiásokkal ellentétben kopott farmerban, hosszú, bozontos hajjal és szakállal, fülbevalókkal jelent meg a színpadon.

Gyakran elővette az aktuális politikai híreket és kemény kritikát kaptak Carlin fűszeres szűrőjén keresztül. Az amerikai kultúra térhódítása is kedvelt témái közé tartozott.

 

1993-ban elérkezett az idő, hogy visszavágjon az FCC-nek. A Fox szárnyai alatt elindította a hetente jelentkező The George Carlin Show-t, melyben George O'Grady taxisofőrt alakította New York utcáin. Természetesen a műsorban számos alkalommal elhangzottak részletek a hírhedt Seven Dirty Words c. fellépéséből.

Munkáját már életében is elismerték. A Comedy Central csatorna beválasztotta minden idők 10 legjobb komikusa közé, méghozzá az élbolyba. 2001-ben elnyerte a Lifetime Achievement Awards-ot.

2003-ban a bíróság hatályon kívül helyezte a Seven Dirty Words ellen hozott határozatot:

"....Carlin's seven "dirty words", including "compound use (including hyphenated compounds) of such words and phrases with each other or with other words or phrases, and other grammatical forms of such words and phrases (including verb, adjective, gerund, participle, and infinitive forms)"

Íme még pár videó Carlin munkásságából:

Religion is bullshit

 

 

A kövér emberekről

 

Címkék: angol carlin george carlin

A bejegyzés trackback címe:

https://standupc.blog.hu/api/trackback/id/tr8406020

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: adult chat net 2018.09.27. 21:53:07

Toyota és Lexus új vagy bontott alkatrészek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.11. 16:41:43

Religion is Bullshit nagyon jó!
Köszi szépen érte!
Ugyan nem ismertem őt, de rá fogok keresni, úgyis ráérek mostanság, alig van meló :)

Freedom Junkie 2009.12.11. 16:41:42

ez a fazon nagyon üt, sajnálom, hogy elment...
süti beállítások módosítása