A South Park botrány

 2010.04.24. 12:35

Nem szeretném bő lére ereszteni a mostani médiát felvillanyozó South Park botrányt. Ennek kapcsán ismét felszínre kerültek az iszlámmal/arabokkal kapcsolatos ellentétek.

Ezzel kapcsolatban helyettem hadd beszéljen az a komikus, aki képes egy nézőtérre ültetni a zsidókat, az arabokat, az európaiakat, az amerikaiakat, ázsiaiakat, és még sorolhatnám a rasszokat és a nemzeteket:

 

In memoriam George Carlin

 2008.06.23. 22:35

71 éves korában szívelégtelenségben elhunyt George Carlin. George Denis Patrick Carlin (1937-2008), Grammy-díjas komikus és színész volt.

Igazi tabudöntögető volt, hihetetlen iróniával fordult a politika, vallás felé. Zseniális nyelvi fordulatokkal színezte azt a fekete humort, amely világhírűvé tette.

Munkásságát 1956-ban kezdte, de igazán híres 1978-ban lett; a  Seven Dirty Words c. fellépését az amerikai ORTT (FCC) döntése értelmében nem sugározhatták, valamint le is tartóztatták Carlint. Ekkorra tehető közismertsége kezdete is. Carlint nem hatotta meg a döntés, folytatta tovább (meredeken felfelé ívelő) karrierjét.

A 70-es években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az akkor megszokott öltönyös-jólfésült komédiásokkal ellentétben kopott farmerban, hosszú, bozontos hajjal és szakállal, fülbevalókkal jelent meg a színpadon.

Gyakran elővette az aktuális politikai híreket és kemény kritikát kaptak Carlin fűszeres szűrőjén keresztül. Az amerikai kultúra térhódítása is kedvelt témái közé tartozott.

 

1993-ban elérkezett az idő, hogy visszavágjon az FCC-nek. A Fox szárnyai alatt elindította a hetente jelentkező The George Carlin Show-t, melyben George O'Grady taxisofőrt alakította New York utcáin. Természetesen a műsorban számos alkalommal elhangzottak részletek a hírhedt Seven Dirty Words c. fellépéséből.

Munkáját már életében is elismerték. A Comedy Central csatorna beválasztotta minden idők 10 legjobb komikusa közé, méghozzá az élbolyba. 2001-ben elnyerte a Lifetime Achievement Awards-ot.

2003-ban a bíróság hatályon kívül helyezte a Seven Dirty Words ellen hozott határozatot:

"....Carlin's seven "dirty words", including "compound use (including hyphenated compounds) of such words and phrases with each other or with other words or phrases, and other grammatical forms of such words and phrases (including verb, adjective, gerund, participle, and infinitive forms)"

Íme még pár videó Carlin munkásságából:

Religion is bullshit

 

 

A kövér emberekről

 

Címkék: angol carlin george carlin

Felhívás

 2008.04.26. 11:51

Ha valaki már látta élőben valamelyik fellépőt, arra kérném, hogy ossza meg a nagyérdeművel is! A tervem egy új rovat indítása, ahol össze lehetne vetni, ki hogyan szuperál élőben! Godot látogatók és bárki akinek van ilyen tapasztalata, várom a beszámolókat a standupc@freemail.hu címre! :)

Ladies First - Ellen DeGeneres

 2008.04.18. 08:37

Ellen DeGeneres az 1994-ben induló Ellen c. sitcomban (situational comedy) kezdett feltűnni és ismertté válni. Már itt feltűnt, hogy humora főleg a hétköznapi dolgok megfigyelésén is megfricskázásán alapul.

Ezzel egyidőben az egyik Oprah showban megtörtént a "coming out" is, ami Ellen-t a figyelem középpontjába helyezte. 2003-ban már saját talk-showt is indított.

A stand-up comedy mindig is közel állt hozzá, ám az ismertség megszerzésével tudott igazán kiteljesedni. Itt is észrevehető, hogy olyan mindennapos helyzetekben látja meg a humort, ami felett más földi halandó egyszerűen elsiklana és talán ez is sikerének kulcsa.

Számos díjat is bezsebelt, bár főleg a talk-showjának köszönhetően. 9 Daytime Emmy Awards, egy Emmy forgatókönyvírásért, a People's Choice Awards-ot is 8-szor nyerte el.

Az alábbi videó részlet a The Beginning c. fellépéséből. Különösen ajánlom azt a részt, ahol elképzeli, milyenek lennének a hétköznapok, ha egy kecskével élne párkapcsolatban :)

Címkék: angol ellen ellen degeneres

In memoriam Antal Imre

 2008.04.16. 18:58

Sajnos szomorú aktualitása van az alábbi videónak. Emlékezzünk ezzel Antal Imrére!

 

Címkék: magyar antal imre

Szabó Kristóf az, akinek elég kiállni a színpadra és máris nevet a közönség. Ehhez az arckifejezéshez másnak valamilyen, csak Hollandiában legális dologhoz kell folyamodnia, de neki szemlátomást alapfelszerelés.

Sok humorista operál a hatásszünetekkel, de a leghatásosabban nála látszik az eredmény. :)

Első fellépése a humorfesztiválon:

Ami folytatódott...

 

 

...és egy pár szó a cicákról:

 

Címkék: magyar hungary hungarian stand up szabó kristóf

Vétek lenne a magyar stand up krémjéből kihagyni Bödöcs Tibort. Hogy miért? Nézzétek alant!

 

Címkék: magyar tibor bödöcs

Greg Giraldo (magyar felirattal!)

 2008.04.14. 10:03

Némi csúsztatással nevezhetjük Greg Giraldo-t az amerikai Bajor Imrének. (A párhuzam kitalálását mindenki saját fantáziájára bízom.) Mégis, egyike a legsikeresebb komikusoknak.

 

Címkék: angol greg giraldo

Stand up Hungary! - Hofi

 2008.04.13. 09:49

Hofi. Bizony, ő is stand up komédiás. Csak akkoriban még nem így hívták. Azt hiszem őt felesleges bemutatnom. Jöjjön a videó!

 

Mentősök és orvosok

Címkék: magyar hofi gyalogosok

Eddie Izzard több szempontból is különleges előadó. Az egyik legszembetűnőbb "tulajdonságát" nem lehet nem észrevenni. Izzard transzvesztita, ám magát egy "férfitestbe zárt leszbikusként" írja le. Egyszerűen szeret sminket és nőies ruhákat viselni. "A nők azt vehetnek fel, amit csak akarnak, így teszek én is" - nyilatkozta egyszer.

De mégsem ez teszi kiemelkedővé, hanem a humora. A Monty Python csapat nagy rajongója és az előadásaiban fel is fedezhető némi hasonlóság. Ritkán dolgozik előre megírt szövegből, többnyire a színpadon csapong az éppen eszébe jutó témák között. Egyik kedvenc témája a vallás, ahol Isten gyakran jelenik meg tétova, határozatlan személyiségként. Másik fő vonal a történelem.

1993-ban elnyerte a British Comedy Awards-ot. Amerikában is fellépett, de egészen 1999-ig, amíg az HBO le nem adta a Dress To Kill c. fellépését, nem vált ismertté. Utána viszont nagyon felkapott előadó lett - azt hiszem nem véletlenül.

Az alábbi videó egy részlet a Dress To Kill c. előadásából, a Stonehenge építése Izzard szemével :)

Címkék: angol stonehenge eddie izzard dress to kill

Aranyosi Péter talán nem annyira ismert előadó még, de megér egy misét :) Fábry gegcsapatának a tagja, de remélhetőleg saját lábon is meg fog állni és láthatunk még produkciókat tőle!

 

...és a folytatás:

 

Címkék: magyar hungary aranyosi péter aranyosi

Whose Line Is It Anyway? - bakik

 2008.04.07. 08:00

Régebben már terítékre került a sorozat a blogon. Azoknak szeretnék kedveskedni, akik megszerették. Bakigyűjtemény (hossza miatt két részletben) a műsor felvételéről!

 

Rita Rudner mind az Egyesült Államokban, mind Angliában szerepel. Táncosból lett komikus, nem kevés sikerrel :) Azt hiszem bátran állíthatom, hogy ő az egyik legjobb női komikus!

 

(A feliratozásért külön köszönet bioLarzennek)

Címkék: magyar angol felirat női rita rudner rudner dangerfield ladies first

Umbilical Brothers

 2008.04.05. 18:02

Az Umbilical Brothers története meglehetősen viccesen indult.David Collins és Shane Dundas egy jazzórán találkoztak, ahol David a nagy hadonászás közben véletlenül eltörte Shane orrát. A tanár megpróbálta az incidens után távol tartani őket egymástól, de mégis, innentől fogva elválaszthatatlanok lettek.

Fellépésükben ötvözik a pantomimet, a hangeffektusokkal. Igen, nem csak nyelvi poénokkal lehet sikert aratni a színpadon. :)

 

Umbilical Brothers - Bathroom 

 

Közvéleménykutatás

 2008.04.04. 09:50

A blog két céllal indult és működik: esetleg nem annyira ismert standup-osok bemutatása, megismertetése és a kedvencek szerepeltetése. Ezért most felhívást szeretnék közzétenni :)

Kérem, hogy jelezzétek, ki tetszik, kiről látnátok még szívesen több posztot is, ki az akit hiányoltok. Szívesen látok olyan véleményeket is, hogy ki miért jó/nem jó szerintetek.

A humor is egy szubjektív műfaj és tényleg érdekelne kit mi fog meg egy előadóban. Úgyhogy bátran árasszatok el kérésekkel, véleményekkel és igyekszem az igényeiteknek megfelelően alakítani a blogot!

Russell Peters, az indiai származású, kanadai komédiás. Hogy mennyire jó? A kanadai Gemini Awards-ra négyszer jelölték, illetve a Canadian Comedy Awards legjobb férfi szereplő dijára is egyszer. Fő témája bizonyos nemzetek nyelve, akcentusa. Mivel származását tekintve indiai, a dél-ázsiai akcentusok bizony gyakran kerülnek terítékre nála.

Róla a régi szakállas vicc ugrik be:

Három kínai, Bu, Chu es Fu Amerikába emigrálnak. Politikailag korrektek lévén elhatározzak, hogy nem szítanak puszta kinézetükön kívül etnikai ellentéteket és amerikanizálják a nevüket.
- Bu Buck-ra változtatta a nevét.
- Chu Chuck-ra változtatta a nevét.
- Fu úgy döntött, hogy inkább hazautazik.

Íme egy kis ízelítő az ázsiaiakról:

 

 

És a hosszabb verzió, ha valakinek tényleg sok ideje van :) (Kevesebb idővel érdemes 17:45-től belenézni, fergeteges :)))

Címkék: ázsiai angol russell peters russell peters

OFF - Truth in Advertising

 2008.04.03. 13:31

Ez egy teljesen műfajon kívül eső videó, de Colin Mochrie (Whose Line Is It Anyway?) személye és a témaválasztás arra késztetett, hogy mégis közszemlére tegyem.

Aki valaha ült értekezleten, vagy konkrétan marketing területen dolgozik, bizonyára tisztában van vele, hogy ritkán mondják azt az emberek, amit valóban gondolnak.

Azonban most itt egy videó, ami egy teljes marketing projektet követ végig - és mindenki pontosan azt mondja, amit gondol. Ne hagyjátok ki :)

Címkék: marketing angol advertising truth whose line is it anyway mochrie

Stand up Hungary! - Kiss Ádám

 2008.04.03. 08:41

 Kiss Ádám. A legnagyobbak közül! Íme az ifjú titán:

Címkék: magyar kiss ádám

Nagyon találó előadás a tipikus PP hibákról :)

 

Címkék: don angol powerpoint mcmillan

Jeff Duham szintén nem sorolható a szokványos, csupán egy mikrofonnal a kezében színpadra álló standup komédiások közé. Jóval nehezebb feladatra vállalkozik: hasbeszél.

És hogy lehet-e egy terroristát szeretni? Az alábbi videó a bizonyíték arra, hogy igen. Achmed a legbájosabb terrorista a világon :)

 

Címkék: magyar angol terrorista achmed jeff dunham

Bátran mondhatom, hogy ő is a magyar standup krémjében van. Hogy miért? Aki ismeri, tudja, aki nem, nézze alant! A hossz miatt két részletben!

 

Címkék: magyar gyerek kőhalmi

Kommentekre

 2008.03.30. 20:16

Köszönöm szépen a kommenteket! :) A javasolt előadók betárazva, hamarosan őket is megjelentetem!

Minden további kérést, javaslatot, kritikát sok szeretettel várok! :)

Yakov Smirnoff (felirattal)

 2008.03.30. 09:28

 Nem, ő nem vodkagyáros, hanem "csak" orosz. Egyik halhatatlan fellépése látható alább, melyben nem felejt el említést tenni se a Szovjetunióról és az ott uralkodó módszerekről, se a hasonló nevű italról. Yakov mutat némi hasonlóságot a Fawlty Towers (Waczak Szálló) Manueljével, főleg amikor arról mesél, hogy eleinte hogy küzdött meg az angol nyelvvel. :)

(a feliratért külön köszönet bioLarzennek :))

Címkék: angol yakov smirnoff

Szintén egyik nagy kedvencem! Főleg olyan férfiaknak ajánlom, akik már átélték a prosztatavizsgálat élményeit :)

Címkék: magyar viktor szupkay

Whose Line Is It Anyway?

 2008.03.29. 20:53

Hatalmas népszerűségnek örvend a fent említett televíziós sorozat Amerikában, immár közel 20 éve. Drew Carey, a show házigazdája a BBC-n már futó sorozatot szerette volna Amerikába átköltöztetni. Az eredeti ötletet megtartva, viszont némileg finomítva rajta (kevesebbszer cserélgették a szereplőket, több időt hagytak egy-egy játéknak), valamint a brit változat két sztárját, Ryan Stylest és Colin Mochrie-t, átcsábítva elindult a sorozat. Később szintén oszlopos tag lett Wayne Brady is, aki musical szakirányon végzett és nagyon sokat ad a sorozathoz. A négy szereplőből a fenti három többnyire állandó, időnként cserélgetik a negyedik személyt.

A fő szisztéma a rögtönzés. Nem mondaható szokványos standup-nak, hiszen elég komoly csapat dolgozik a műsoron, mégis rokona a műfajnak. Többfajta játék is van és nagyrészt "a színpadra kilökve" kell rögtönözniük a színészeknek. Eszközként valamelyik társukat használhatják. Eltekintve a "Helping Hands" nevű játéktól, melynek az a lényege, hogy az egyik színész a társa háta mögül, a hóna alatt előrenyúl és ő lesz a kéz. Az elől álló színésznek szinkronba kell hoznia a beszédét, mozgását a "pótkezekkel". Természetesen soha nem állják meg, hogy időnként keresztbe tegyenek egymásnak, ezzel még több geget generálva :)

Íme az egyik legjobb:

(elől Ryan Styles, a kezeket pedig Colin Mochrie szolgáltatja - hozzátenném, ők az amerikai komédia egyik legjobb párosa):

Helping Hands

 

A fenti jelentből a kedvencem, amikor Colin csokit töm Ryan szájába, aki épp azt mondja, hogy "ezt most nem kellene megennem, mert cukorbeteg vagyok" - majd hálából Colin gesztusáért folytatja: "..ezért mindig csak megrágom, aztán kiköpöm" - bele Colin markába. :)

Másik nagyon népszerű játékuk a Scenes from a Hat. Itt a nézőktől gyűjtenek be szituációkat, kis fecniken, és a legjobbakat Drew felolvassa, a színészeknek pedig improvizálniuk kell rá. (Things you can say to your dog, but not to your girlfriend, stb.)

 

Scenes from a Hat

 

Szintén méltán népszerű az éneklős Hoedown. A zene állandó, de az ének szövegét mindig a közönség bekiabálásaiból választják ki. Nehézsége, hogy rímelnie kell és gyakran látszik is a színészeken, hogy megakadnak, gondolkoznak, hogyan szedjék rímbe a gondolataikat. De a végeredmény mindig fenomenális :)

Hoedown

A fenti jelentben Drew kissé beszól Ryan-nek, aki ezt nem hagyja szó nélkül :)

Címkék: angol drew carey colin mochrie ryan styles wayne brady whose line is it anyway